U suradnji projekta Ars Publicae s platformom 1POSTOZAGRAD i Udrugom Novi Jelkovec, pokrenuta je inicijativu da središnji trg u Novom Jelkovcu dobije klupe.
Taj prostor, kao središnji javni prostor kvarta, nema nijednu klupu i to treba ispraviti.
Nadležnim je gradskim tijelima predleno da klupe budu postavljena na prostoru čitavog trga, a osobito uz dječja igrališta i na prostoru oko zgrade (budućeg) kulturnog centra.
Središnji trg predviđen je kao središnji društveni prostor kvarta i u tome smislu komunalnom opremom treba sugerirati svoju funkciju.
Sada i bez klupa, žalosna je činjenica da roditelji koji s djecom koriste dječja igrališta na prostoru trga nemaju klupe na koje bi mogli sjesti dok se djeca igraju. Isto se odnosi i na umirovljenike i sve ostale građane koji žele sjesti na središnjem trgu u kvartu.
U postojećem krajobraznom rješenju središnjeg trga sjedenje je moguće na betonskim kubusima koji za to nisu primjereni.
Zato je predloženo i da na sve te betonske kubuse budu postavljene daske za sjedenje, a eventualno i nasloni, tj. da se oni mjestimično prilagode u klupe.
Što se tiče novih (klasičnih) klupa koja su potrebne po čitavom trgu, zatraženo je da se postave klupe s naslonima, a ne one bez njih.
Klupe spadaju u temeljnu komunalnu opremu te imaju mogućnost bitno podići kvalitetu mjesta, a jednom postavljene uvijek će biti na raspolaganju građanima.
Budući da postavljanje klupa ne predstavlja veliko financijsko ulaganje, nadamo se da će biti postavljene što skorije.